Rugby vs Fotboll

Rugby vs Fotboll

Rugby och fotboll har historiskt sett ett samband, då rugby härstammar från fotbollen. Från ruby har ytterligare sporter kommit till nämligen amerikansk fotboll och kanadensisk fotboll, namnen till trots så är dessa två mer likt rugby än fotboll. Av dessa fyra sporter är det fotboll, som är ursprunget till de andra tre, som också har rönt störst framgångar och som idag räknas som den största sporten i världen. Förutom att fotboll lockar utövare och åskådare så är det en mycket populär sport att betta på hos spelbolagen. Titta bara på utbudet av olika fotbollsmatcher som finns att spela på hos till exempel betfair.

Den största, och mest självklara, skillnaderna mellan ruby och fotboll är att i fotboll spelar man endast med fötterna medan man i rugby i stort sett använder händerna men även till viss del fötterna.

Rugby förekommer i två olika varianter, “Rugby Union” med lag bestående av 15 spelare och “Rugby League” med lag bestående 13 spelare. I fotboll består varje lag av 11 spelare, 10 utespelare och en målvakt.

I rugby är det två lag som möter varandra och spelet går ut på att skaffa sig så många poäng som möjligt, genom att föra bollen till området bakom motståndarens mållinje eller genom att sparka bollen genom målställningen. Målet i rugby består av två vertikala stolpar 5,64 meter ifrån varandra med en ribba som ligger 3,05 meter över marken.

I fotboll är det även där två lag som spelar mot varandra och lagen ska helt enkelt få in bollen i motståndarens mål, bakom den försvarande målvakten. Målet i fotboll  är 7,32 meter brett mellan stolparna och 2,44 meter högt från marken upp till ribban samt med ett nät som stoppar bollen.

I rugby spelar man med en boll som består av långsmala sfäroider, till skillnad från fotboll där man använder en rund boll.

Upplägget för en match är liknande med två halvlekar, men i rugby är matchtiden 80 minuter och i fotboll är matchtiden 90 minuter.

Rugby tillåter ett mycket mer fysiskt spel än vad fotboll gör. I rugby får man tackla den som har bollen hur hårt man vill och hålla i motståndaren tills denne ramlar omkull. I fotboll får man en tackla en spelare axel mot axel men att spelare som blir tacklade har en tendens att överdriva tacklingens åverkan för att påverka domslutet, något som inte skulle fungera i rugby

I båda sporterna skall man passa bollen mellan laget men i rugby får man endast passa bollen i sidled eller bakåt men i fotboll finns inga begränsningar.

Båda sporterna är väldigt underhållande och spännande att se på, och de har sina egna fantaster som älskar och dyrkar sporten.

Självklart har de flesta spelbolag även odds på rugbymatcher, se förslag på bra spelbolag hos oddssidan för att få förslag på bettingbolag du kan kolla efter odds hos.